Moderné prostredie a spôsob života, aký vedieme, dáva nášmu telu čim ďalej tým viac "zabrať". Pracujeme v centrálne vykurovaných a klimatizovaných kanceláriách, jazdíme autami s klimatizáciou, nakupujeme vo vykurovaných a klimatizovaných obchodoch. Väčšinu roku trávime v prostredí náročnom pre náš organizmus - od jesene do jari vo vykurovaných priestoroch a v lete sme si už zvykli využívať klimatizáciu. Upravovanie okolitej teploty má na nás veľký vplyv – a to nielen kvôli teplotným rozdielom vonku a vnútri. Málokto si uvedomuje, že klimatizáciou a centrálnym kúrením výrazne znižujeme vlhkosť vzduchu až na polovicu, čím trpí nielen náš dýchací systém a pokožka, ktorá sa rýchlejšie vysušuje, ale tiež oči, ktoré sú náchylnejšie k pocitu suchosti a nepohodlia.

V suchom prostredí a obzvlášť pri práci na počítači trpí veľa ľudí pocitom suchosti a pálenia oči, ktoré sú začervenané a podráždené. Dvojnásobne to platí pre nositeľov kontaktných šošoviek, čo však neznamená, že by sa mali nosenia šošoviek vzdať. Je však dôležité vybrať tie správne. Kontaktné šošovky pre takto náročné prostredie musia spĺňať kritériá veľmi dobrej zmáčanlivosti, priepustnosti pre kyslík a jemnosti pre pohodlný pocit pri celodennom nosení. Kontaktné šošovky ACUVUE ® OASYS ® with HYDRACLEAR ® Plus tieto parametre spĺňajú. Sú vyrobené z hydrogel-silikónového materiálu, ktorý umožňuje vysoký prísun kyslíka k vašim očiam a zaručuje dobrý metabolizmus očnej rohovky. Špeciálna technológia HYDRACLEAR ® Plus pomáha udržiavať šošovky ACUVUE ® OASYS ® hodvábne vlhké po celý deň a pomáha tak brániť nástupu únavy a suchosti oči aj pri pobyte v klimatizovaných a vykurovaných priestoroch so suchým vzduchom, pri sledovaní televízie alebo práci na počítači. Šošovky ACUVUE ® OASYS ® navyše obsahujú UV filter, ktorý pomáha chrániť oči pred škodlivým ultra-fialovým (UV) žiarením .*

Kombinácia suchého vzduchu a sledovania obrazovky ťažkosti s podráždenými očami ešte stupňujú. Pri práci na počítači človek žmurká v priemere až päťkrát menej často, čo pocit nepohodlia oči ďalej stupňuje.2 Kontaktné šošovky ACUVUE ® OASYS ® with HYDRACLEAR ® Plus boli špeciálne navrhnuté tak, aby miernili tieto negatívne vplyvy prostredia. To je potvrdené z dát telefonického spotrebiteľského prieskumu3, kde sa viac než 80% opýtaných nositeľov kontaktných šošoviek ACUVUE ® OASYS ® vyjadrilo, že ich nosenie je aj pri práci na počítači pohodlné tak, že úplne zabúdajú, že majú tieto šošovky na očiach.

Pamätajte ale, že kontaktné šošovky sú zdravotnícka pomôcka a očný špecialista musí odborné posúdiť, ktorý z dostupných typov kontaktných šošoviek je vhodný práve pre vaše oči. Naše oči rovnako tak aj jednotlivé typy kontaktných šošoviek, ktoré sú voľne v predaji, sa od seba významne líšia. Pred tým, než začnete nosiť, alebo chcete zmeniť typ kontaktných šošoviek, vždy sa poraďte s kontaktológom v očnej ambulancii alebo očnej optike. Zoznam očných špecialistov, na ktorých sa môžete obrátiť, a viac informácií o zdravom nosení kontaktných šošoviek môžete nájsť na www.acuvue.sk.

Odkazy:
1. Osborn K and Veys J. A new silicone hydrogel lens for contact lens-related dryness. Part 1 – Material properties. Optician, 2005;229:6004 39-41.
2. Patel S, Henderson R, Bradley L et.al. Effect of visual display unit use on blink rate and tear stability. Optom Vis Sci, 1991;68:11 888-92.
3. JJVC data on file 2006, telefonická interview s 255 dotazovanými, 174 pracujících s počítačem více než 25 hodin týdně. Značka a sponzor maskováni, paralelní studie.

* Kontaktné šošovky s UV filtrom nenahrádzajú slnečné okuliare s UV filtrom, pretože nezakrývajú celé oko a jeho okolie.

Sponzor článku: Johnson & Johnson Vision Care