Môžu deti nosiť kontaktné šošovky? Dokedy môžete podstúpiť laserovú operáciu očí? Od akého veku vám hrozí sivý alebo zelený zákal?Na tieto a ďalšie podobné otázky hľadá odpovede mnoho ľudí. Preto vám ponúkame krátky prehľad toho, čo môžete očakávať od vašich očí v rôznom veku.

co s ocami

... keď máte 10 rokov

Okolo desiateho roku života dochádza u detí pomerne často k rozvoju krátkozrakosti, čo je spôsobené nadmerným rastom očnej gule. Laserový zákrok sa ale u takto malých detí vykonáva len naozaj výnimočne, a to najmä vtedy, keď je medzi očami príliš veľký dioptrický rozdiel. „Detské oko sa stále vyvíja a k laserovému zákroku je potrebné, aby bol očný problém stabilizovaný minimálne rok, ideálne aj dva roky. Deti si tak musia počkať do dospelosti,“ vysvetľuje MUDr. Tomáš Juhás PhD., ml. z privátnej kliniky Oftum.

Rozvoj krátkozrakosti je preukázateľne spojený s dlhodobým každodenným pozeraním na krátke vzdialenosti a nedostatkom denného slnečného svetla – štúdium, hranie PC hier, závislosť na smartfónoch, iPadoch a laptopoch u detí.

Riešenie je jednoduché - postačí, keď dieťa strávi zhruba tri hodiny denne na čerstvom vzduchu, respektíve na dennom svetle. Vtedy dochádza v sietnici oka ku tvorbe látky dopamín, ktorá brzdí, reguluje správny rast očnej gule.

... keď máte 20 rokov

V tomto veku množstvo ľudí študuje, športuje, cestuje, a krátkozrakosť je niečo, čo ich obťažuje. „Vo veku 20 rokov už mladý človek laserový zákrok podstúpiť môže, ak má očný problém stabilizovaný. Motiváciou je často práve šport a estetické hľadisko.“ dodáva MUDr. Tomáš Juhás PhD., ml.

Operácii by malo predchádzať dôkladné očné vyšetrenie, na základe ktorého zvolí lekár tú najvhodnejšiu laserovú metódu zákroku. Na krátkozrakosť, ktorou mladí ľudia trpia najčastejšie, je aktuálne najnovšia a najbezpečnejšia metóda Relex Smile. Jej výhodou je minimálna invazívnosť a šetrnosť k rohovke oka. Pacienti s plusovými dioptriami – ďalekozrakosťou, majú v tomto veku ešte veľkú časť poškodenia premenlivú, vedia ju kompenzovať zvýšeným úsilím vnútroočnej šošovky a často ani nenosia okuliare, až po 30-tke sa ďalekozrakosť zastabilizuje tak, že je vhodná na laserovú korekciu.

... keď máte 30 rokov

Čo charakterizuje túto vekovú skupinu? Stabilizovaný očný problém a lepšia finančná situácia. Práve preto sú ľudia okolo tridsiatky najlepšími adeptmi na laserový zákrok - operáciu očí.

„Podľa našich štatistík majú naši klienti priemerne 28 až 30 rokov. Častejšie to bývajú ženy, motiváciou začína byť už aj postupná neznášanlivosť kontaktných šošoviek, ktorá sa zákonite s rokmi každodenného nosenia dostaví. Korigujeme bežne od -0,5 do -10 dioptrií krátkozrakosti a astigmatizmus až do -6dioptrií, u plusových dioptrií do + 4,“ uvádza MUDr. Tomáš Juhás PhD., ml. Veľa ľudí však laserovú operáciu očí z rôznych dôvodov podstúpiť nemôže - napríklad tehotné a dojčiace ženy, ľudia s vážnymi autoimunitnými ochoreniami či niektorými ochoreniami oka. U iných zasa rozhoduje strach a predsudky.

... keď máte 40 rokov

Po štyridsiatke dochádza u väčšiny ľudí k zhoršovaniu zraku pri čítaní, teda ku takzvanej vetchozrakosti (presbyopii). Je to prejav straty elasticity vnútroočnej šošovky – tá stráca postupne schopnosť zaostrovať na blízko. Presbyopiu nemožno odstrániť laserom. Pokiaľ si teda chcete užiť ešte pár rokov bez okuliarov, prípadne kontaktných šošoviek, choďte na zákrok čo najskôr. Neskôr sa už bez okuliarov na čítanie pravdepodobne nezaobídete.

Po štyridsiatych narodeninách sa tiež zvyšuje riziko ochorenia zeleným zákalom. Mali by ste si preto nechať zmerať očný tlak u vášho lekára. Ak sa choroba diagnostikuje a lieči včas, nejde o nič dramatické. Obvykle stačí používať očné kvapky. Liečba je však dlhoročná, často doživotná. K operácii alebo laserovému zákroku sa obvykle pristupuje až vo chvíli, keď očné kvapky dostatočne nefungujú.

... keď máte 50 rokov

Väčšina ľudí v tomto veku už potrebuje okuliare na čítanie. Ak vás okrem presbyopie navyše trápi aj krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus, máte na výber z:

  • okuliarov s multifokálnymi sklami,
  • multifokálnych kontaktných šošoviek,
  • alebo umelých vnútroočných multifokálnych šošoviek, ak nechcete nosiť okuliare vôbec.

Posledné spomenuté sa do očí aplikujú natrvalo. Po päťdesiatke sa tiež môže vyskytnúť makulárna degenerácia očí. „Toto ochorenie postihuje centrálnu časť sietnice a častejšie na to trpia ženy. Zo začiatku sa prejavuje pomerne nenápadne, napríklad horším videním za tmy či šera, alebo horším rozoznávaním farieb,“ vysvetľuje MUDr. Tomáš Juhás PhD., ml. Dôležité je aj v tomto veku myslieť na prehliadky u očného lekára a zároveň dodržiavať zdravý životný štýl. Účinná liečba degenerácie sietnice neexistuje. Poškodenie zraku je trvalé a začína sa stále u mladších ročníkov, čo je pravdepodobne spojené so životným štýlom a nadmerným stresom.

... keď máte 60 rokov

Po šesťdesiatke rapídne rastie riziko vzniku sivého zákalu. „Sivý zákal sa prejavuje zakalením očnej šošovky. Je to prejav starnutia oka. Videnie je zahmlené a neostré, môže sa objaviť aj zvýšená citlivosť na svetlo. Jedinou účinnou liečbou je operácia,“ konštatuje očný lekár.

Počas zákroku je očná šošovka z oka odstránená a je nahradená umelou vnútroočnou šošovkou, ktorej vlastnosti sa dajú nakonfigurovať takpovediac na mieru. Sivým zákalom sú viac ohrození ľudia s cukrovkou alebo aj ženy, fajčiari a tiež tí, ktorí nedodržujú zdravý životný štýl. Sivý zákal môže spôsobiť aj dlhodobá liečba kortikosteroidmi alebo úraz oka.

Sponzor článku: Oftum.sk