Laserová operácia očí dokáže pomôcť pri refrakčných chybách oka, ako je krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus, tiež pri liečení alebo odstránení rôznych druhov očných chorôb. Ročne pomáhajú oční chirurgovia vrátiť sa k plnohodnotnému životu veľkému množstvu ľudí. Aj u nás sú laserové zákroky stále populárnejšie. Veda pokročila míľovými krokmi vpred a laserové operácie očí sa radia k moderným operačným zákrokom. Väčšina z nich je dokonca bezbolestná. Umožňujú pacientom dívať sa na svet bez nutnosti nosenia okuliarov takmer okamžite po zákroku.

laserove operacie oci vesely 1920x880 01 1024x469

Kto môže absolvovať operáciu očí laserom?

Každá laserová operácia očí, ktorej cieľom je odstránenie dioptrií, spočíva v zmene hrúbky a zakrivenia očnej rohovky prostredníctvom pôsobenia laserového lúča. Cieľom je upraviť rohovku tak, aby pacient videl dokonale, ako majú vidieť zdravé oči bez dioptrickej chyby. Laserová operácia však nie je vhodná pre každého. Problémom môže byť aj nízky vek pacienta, keďže sa počas zákroku dbá aj na to, aby pacient dokázal spolupracovať a dodržiavať pokyny lekárov, ktoré sú nevyhnutné pre výsledný efekt. Samotný laser je bezpečný a je nastavený tak, že pri najmenšom pohybe pacienta sa vypne, dôležité je však aj psychické nastavenie operovaného.

Vo všeobecnosti sa pacienti operujú od 18 rokov, a to aj z toho dôvodu, že v dospelosti býva zraková chyba už stabilizovaná. Deti sa zvyknú operovať iba pri výraznom dioptrickom rozdiele medzi oboma očami, ktorý nie je možné korigovať okuliarmi. Pre laserovú operáciu optickej vady už nie je ani tak dôležitá výška dioptrií, ako práve hrúbka a tvar rohovky. Na refrakčnú chirurgiu nie sú vhodní pacienti, ktorí majú patologické zmeny na rohovke alebo prekonali zápal rohovky, ktorého pôvodcom bol herpetický vírus, a tiež tehotné ženy a osoby s kardiostimulátorom.

Finálne stanovisko, či pre vás operácia očí je alebo nie je vhodná, vám na základe konzultácie povie očný lekár. Očné kliniky vykonávajú laserové operácie aj v rámci jednodňovej mikrochirurgie oka, kedy pár hodín po zákroku môžete opustiť kliniku a doliečovať sa doma. Nevyhnutné sú pravidelné kontroly a dodržiavanie špeciálneho režimu, o ktorom budeme písať nižšie.

Ako si vybrať vhodné pracovisko očnej chirurgie

Vybrať si správne a odborné pracovisko je pri zvažovaní laserovej operácie veľmi dôležitým krokom. Operácia zraku patrí k vážnym rozhodnutiam v živote a vo veľkej miere je takýto zásah do ľudského tela založený na dôvere medzi pacientom a očnou klinikou. Špičková očná klinika v Bratislave je dnes pre pacienta dostupná bežne, ale dobrou správou je, že rovnako kvalitné služby ako moderné laserové operácie očí dnes pacienti nájdu aj v ďalších väčších mestách na Slovensku ako napríklad očná klinika v Poprade.

Pacient má pritom možnosť rozhodovania sa a konzultácií o svojom probléme s odborníkom ktorá z operačných metód je pre neho najvhodnejšia. Vždy to však závisí od konkrétneho stavu očí každého pacienta, ktorá metóda bude nakoniec preňho tá správna. Stáva sa, že niektoré pridružené ochorenie neumožní použiť niektorú z inak vhodných metód. Aj s tým si však skúsený chirurg dokáže poradiť.

Odborné pracovisko je možné poznať aj podľa toho, že ponúka viacero druhov zákrokov, ktoré dokáže prispôsobiť potrebám pacienta. Nie je možné aplikovať jeden typ operácie na všetkých pacientov. Preto je dobre, ak napríklad klinika ponúka aj klasické vnútroočné operácie bez použitia laseru, pretože niekedy môže byť jediným riešením iba implantácia vnútroočných šošoviek. Väčšinou je to tak pri starších pacientoch alebo niektorých druhoch ochorení.

Každá očná operácia si vyžaduje kompletné predoperačné vyšetrenie so špecializovanými prístrojmi. Pri tomto vyšetrení je dôležité okrem iného aj tzv. rozkvapkanie očí s cieľom sledovania očného pozadia. Keďže sa vtedy mení veľkosť zreničky či iné parametre oka a tento efekt navyše trvá aj niekoľko hodín, nie je možné realizovať vyšetrenie a samotnú operáciu v jeden deň. Skutočne odborné a zodpovedné pracovisko takúto možnosť neponúka. Preto je vhodné spraviť si prieskum trhu, prečítať si skúsenosti a získať ďalšie referencie aj od iných operovaných pacientov. Pred operáciou by ste niekoľko týždňov nemali nosiť kontaktné šošovky, pretože aj tie mierne upravujú a menia tvar a zakrivenie oka, čo je nežiaduce pre zmeranie parametrov oka pred zákrokom.

Rôzne metódy laserových operácií

Metódy laserových operácií sa odlišujú podľa toho, akým spôsobom sú upravované parametre očnej rohovky. Rozlišujú sa hĺbkové a povrchové zákroky. Ak sa úprava dioptrií vykonáva v hĺbke rohovky, znamená to, že nedochádza k narušeniu jej povrchu. Návrat ku kvalitnému videniu býva rýchlejší, samotný zákrok a aj pooperačný priebeh je bezbolestný. Využívajú sa pritom dva druhy laserov – femtosekundový a excimerový, ktoré patria k najkvalitnejším laserovým prístrojom v súčasnej očnej chirurgii. Sú vhodné pre všetkých, ktorí sa potrebujú rýchlo vrátiť do bežného pracovného života. Po operácii je potrebné krátkodobo používať očné kvapky, no doliečenie si nevyžaduje nijaké špeciálne obmedzenia.

Pri povrchových operačných metódach býva rohovka zbrúsená na povrchu, pričom predtým sa prechodne odstráni epitel rohovky. Medzi očakávané pooperačné prejavy patrí začervenanie a pálenie očí, citlivosť na svetlo a tiež slzenie, pretože rohovka sa musí zahojiť. Po operácii je potrebné zahájiť hojivý proces a istý režim. Zahŕňa používanie kvapiek, ktoré slúžia ako umelé slzy, pokojový režim, vyhýbanie sa bazénom a saunám, nosenie slnečných okuliarov, vyhýbanie sa noseniu mejkapu. Bolesti nebývajú dlhodobé, no k ustálenému videniu dochádza až v priebehu niekoľkých týždňov po operácii. Táto metóda je vhodná pre pacientov s tenkou rohovkou, ktorí nemôžu podstúpiť iné laserové zákroky.

Jedno je však isté, že operácie očí dnes výrazne zvyšujú kvalitu života mnohým z nás.

Sponzor článku: VESELY Očná Klinika