Antireflexná vrstva je špeciálna povrchová úprava šošoviek okuliarov. Táto vrstva býva aplikovaná na prednej a zadnej stene šošovky dioptrických alebo slnečných okuliarov. Úlohou antireflexnej vrstvy je zlepšiť priestupnosť svetla šošovkou, ale najmä zabrániť nepríjemnému zrkadleniu na povrchu šošovky. Vďaka tomu užívateľ okuliarov s antireflexnou vrstvou lepšie vidí, je chránený pred rušivými reflexnými odrazmi na povrchu šošoviek a netrpí natoľko únavou zraku.

Keď okuliare, tak s antireflexnou vrstvou

Výhody, ktoré majú okuliare s antireflexnou vrstvou na šošovkách oceníte v interiéri, ale aj vonku – napríklad za nočnej jazdy autom, keď vás šošovky dioptrických okuliarov neoslňujú svetlami áut z protismeru, áut idúcich za vami, ani odrazmi z osvetlených nočných lámp či okien. Ďalšiu menej nápadnú, ale užitočnú výhodou prinášajú dioptrické okuliare s antireflexnou vrstvou pri fotení osoby v okuliaroch – na sklách okuliarov s antireflexom nie sú natoľko viditeľné odrazy svetla ani blesku, a oči je na fotografii aj pod okuliarmi pekne vidno.

Tým, že vrstva eliminuje odrazy svetla, prepúšťa viac svetla, ktoré sa dostane k očnej zrenici - až 99,5%. Výsledkom je, že užívatelia okuliarov cítia na konci dňa oči menej unavené. Prechodom väčšieho množstva svetla sa tiež zvyšuje kontrast a vizuálna ostrosť.  

Antireflexná vrstva sa už dávno používa na objektívoch fotoaparátov, ďalekohľadoch a ďalších optických prístrojoch. Na bežných dioptrických okuliaroch sa aplikuje už viac ako dve desaťročia, keď došlo k zlacneniu technológie. Antireflexná vrstva sa skladá z viacerých vrstvičiek oxidu kovov. Zloženie a počet týchto vrstvičiek dodáva antireflexnej vrstve charakteristický odtieň, napríklad zelenej alebo modrej farby. Každý výrobca používa vlastné postupy, takže dochádza k veľkej variabilite farieb. Je dôležité čistiť okuliare s antireflexnou vrstvou správnym spôsobom – nikdy nie na sucho. Malé čiastočky prachu pri trení zaručene poškodia povrch šošovky a vytvoria drobné ryhy a tým znehodnotia okuliarové sklá. Najlepšie je použiť čistiace prostriedky priamo určené na čistenie šošoviek s antireflexom, alebo aspoň jemná utierka zvlhčená vodou s kvapkou saponátu (Jar).

Zhrnutie - Prečo okuliare s antireflexnou vrstvou:

  • Tlmí odrazy na povrchu okuliarových šošoviek
  • Zvyšuje kontrast,  zlepšuje videnie
  • Znižuje únavu očí = chráni zrak
  • Pomáha pri šoférovaní, športe, práci s počítačom
  • Oplatí sa!

Vedeli ste, že...
... antireflexná povrchová úprava, bola vojenským tajomstvom Nemecka ešte aj počas 2. Svetovej vojny?

Sponzor článku: eOkuliare.sk