Ak trpíte alergiou a ste zvyknutí nosiť kontaktné šošovky, môže Vás práve to vo vrcholnom období alergií značne limitovať. Na jar mnoho z nás vyráža do prírody, na vychádzky, na bicykel, horské túry. A možno práve pri týchto príležitostiach máte v období alergií pocit, že musíte kontaktné šošovky vysadiť aj keď ich inak bežne nosíte. Pravé pre Vás môžu byt riešením jednodenné šošovky. Poraďte sa s niektorým z očných odborníkov o tom, či by jednodenné šošovky pomohli Váš problém vyriešiť.

jar je tu sezona alergii a kontaktne sosovky

Jednodenné Kontaktné šošovky

Už pred niekoľkými rokmi bolo v klinickej štúdii preukázané, že jednodenné šošovky môžu aj pre alergikov znamenať zdravú alternatívu nosenia kontaktných šošoviek.1 V ďalšej štúdii2 sa porovnávali výsledky s jednodennými kontaktými šošovkami a šošovkami pre opakované, viacdenné nosenie. V tejto štúdii zameranej na alergikov výsledky ukázali, že pri nosení jednodňových šošoviek dochádza k oveľa menšiemu výskytu zčervenania oči, zahmleného videnia, pocitu cudzieho telieska v oku a zároveň si opýtaní chválili lepšiu kvalitu videnia a celkovo boli s jednodňovými šošovkami spokojnejší.

Jednodenné šošovky sú najjednoduchším spôsobom nosenia a eliminujú prípadný kontakt oka s konzervačnými látkami. Tým, že na konci každého dňa kontaktné šošovky vyhodíte ďalší deň ráno nasadzujete úplne nový, čistý par, ukladanie alergénov na povrchu šošovky sa významným spôsobom redukuje. Zároveň sa eliminuje možnosť vystavenia sa dezinfekčným konzervačným látkam v roztokoch pre čistenie šošoviek - tie samotné môžu v niektorých prípadoch spôsobiť alergickú reakciu.

Vyskúšanie kontaktných šošoviek je možné u niektorých očných lekárov alebo priamo v očných optikách.

Keď sa rozhodnete vyskúšať kontaktné šošovky, navštívte očného odborníka - kontaktológa - požiadajte ho o osvedčenú kvalitnú značku šošoviek. Špecialistov na kontaktné šošovky - kontaktológov - môžete nájsť ako v radoch očných lekárov, tak medzi optometristami v očných optikách. S výberom očného špecialistu Vám môže pomôcť napríklad webový lokátor 'Nájsť očného špecialistu' na webových stránkach www.acuvue.sk.

Kontaktológ Vám nielen pomôže s výberom vhodných kontaktných šošoviek pre Vaše individuálne potreby a fyziológiu oka. Ukáže Vám tiež, ako zaobchádzať so šošovkami (ako ich nasadiť a vybrať z oka) a vysvetlí princípy starostlivosti o vaše šošovky. Samozrejme Vám taktiež zmeria zrak a poradí optimálne riešenie pri výbere kontaktných šošoviek. Pri prvej konzultácii dostanete tiež na niekoľko dní skúšobné šošovky, aby ste si ten nový pocit a slobodu, ktorú kontaktné šošovky prinášajú, vyskúšali.

Chceli by ste sa o kontaktných šošovkách dozvedieť viac? Na www.acuvue.sk nájdete množstvo všeobecných informácií o kontaktných šošovkách vrátane informácií o očných alergiách, ochrane proti UV žiareniu, typoch pre cestovanie, líčenie, alebo napríklad pre prácu pri počítači.

Odkazy:

  1. Solomon OD, Freeman MJ, et al. “A 3-year prospective study of the clinical performance of daily disposable contact lenses compared with frequent replacement and conventional daily wear contact lenses” CLAO J, 1996; 22:250-7.
  2. Hayes VY, Schnider CM & Veys J “An evaluation of daily disposable lenses in a population of allergy sufferers” Contact Lens & Anterior Eye 2003, 26: 85-93.

Sponzor článku: Johnson & Johnson Vision Care