Viete si predstaviť, že by bolo líčenie pomocou make-upu nositeľom kontaktných šošoviek zakázané? V takom prípade by kontaktné šošovky nikdy neboli natoľko obľúbené ako je tomu v súčasnosti. Dobrou správou je, že permanentné farbenie a ani tzv permanentný make-up kontaktným šošovkám nevadí.

mozem sa s kontaktnymi sosovkami licit

4 pravidlá líčenia s kontaktnými šošovkami

Pri dennom líčení je treba dodržiavať určité pravidlá a keď na ne budete dbať, žiadne komplikácie vám nehrozia

Pravidlo č 1: Make-up nanášajte až po nasadení kontaktných šošoviek

Jednak na seba uvidíte a vaše líčenie bude dôkladnejšie, jednak si nerozmažete líčidlo okolo očí a tiež nenanesiete jeho čiastočky na povrch kontaktných šošoviek, ktoré by ich mohli poškodiť.

Pravidlo č 2: odlíčenie vykonávajte až po vybratí kontaktných šošoviek z oka

Lepšie tak zabránite prenesenia kozmetiky na ich povrch ako pri postupe opačnom. Dávajte tiež pozor, aby vám šošovku nekontaminovali prsty so stopami od líčidla, ktoré sa dotýkajú oka pri vyberaní kontaktné šošovky. V prípade, že sa najprv odličujete a až potom kontaktné šošovky z oka vyberáte, s väčšou pravdepodobnosťou si zanášate na povrch kontaktných šošoviek odličovaciu kozmetiku. Základom je nájsť si vlastný spôsob, ktorý bude čo najmenej vaše kontaktné šošovky kontaminovať.

Pravidlo č 3: Lak na vlasy a iné aerosólové prípravky rozprašujte vždy so zavretými očami

Nechajte oči zatvorené, kým sa vo vzduchu nastriekaný aerosól neusadí. Ideálne je lakovať vlasy ešte pred nasadením kontaktných šošoviek, aby nedošlo k usadeniu aerosólových častíc na povrchu kontaktných šošoviek.

Pravidlo č 4: Dávajte pozor, aby ste sa kozmetickými prípravkami nedotýkali vnútornej strany viečok

V takom prípade by došlo k znečisteniu povrchu kontaktných šošovky, čo môže znamenať určité zdravotné riziká.

Akú kozmetiku zvoliť pri nosení kontaktných šošoviek?

Špeciálna kozmetická rada, vytvorená pre potreby nositeľov kontaktných šošoviek neexistuje. Snažte sa hľadať samostatné kozmetické prípravky určené pre užívateľov kontaktných šošoviek, alebo pre osoby s citlivými oči. V zásade sa jedná o kvalitnú kozmetiku, ktorá sa nedrobí. Ak používate vodeodolnú (mastnú) kozmetiku, potom je potrebné tieto pravidlá starostlivo dodržiavať.

Aké sú riziká používania kozmetiky súčasne s aplikáciou kontaktných šošoviek?

Lipidové depozitá z líčidiel výrazne znižujú životnosť kontaktných šošoviek. Nebezpečné sú tiež určité typy riaseniek na predĺženie rias, ktoré obsahujú drobná vlákna, ktoré môžu kontaktné šošovky znečistiť. Problém však nespočíva len v možnom poškodení kontaktnej šošovky a zníženie jej životnosti. Myslite aj na svoje oči - znečistená kontaktná šošovka svojimi depozitami oko dráždi (traumatizuje), prípadne ho poškodzuje. Usadeniny na povrchu kontaktnej šošovky niekedy spôsobujú alergickú reakciu, ktorá môže vyústiť v gigantopapilárnu konjunktivitídu.

V prípade, že máte podozrenie na alergickú reakciu v dôsledku používania určitého druhu kozmetiky, skúste ju na pár dní vynechať. Ak vaše problémy pretrvávajú, je potrebné riadne vyšetrenie, stanovenie diagnózy a liečebného postupu. To, že je kontaktná šošovka kozmetikou poškodená, spoznáte podľa toho, že vám je nepríjemné ju nosiť - dráždi oko.

Ktoré kontaktné šošovky odporúčate nosiť?

Všeobecne možno zhrnúť, že pre nositeľov kontaktných šošoviek s pravidelným líčením sú vhodné kontaktné šošovky jednorazové - jednodňové. V prípade, že používate kontaktné šošovky na kontinuálne nosenie, je vhodné ich aspoň raz týždenne vyčistiť.

Sponzor článku: VašeŠošovky.sk