Ortokeratológia sa zaoberá úpravou tvrdých kontaktných šošoviek v rámci potreby zmeniť tvar rohovky. Táto metóda sa využíva u krátkozrakých pacientov, ktorý používajú tvrdé kontaktné šošovky. Kontaktné šošovky sa nosia v noci, kedy môže dôjsť k miernemu upraveniu zakrivenia rohovky. Počas dňa pacienti používajú na korekciu spočiatku bežné kontaktné šošovky, kým sa tvar rohovky neupraví.

ortokeratologicke kontaktne sosovky a ortokeratologia

Zmena rohovky sa dosiahne použitím špeciálneho typu kontaktných šošoviek, ktoré majú opačný dizajn. Tento proces je reverzibilný, čo je veľkou výhodou v porovnaní s alternatívnymi operačnými metódami. Výhodou je aj bezbolestnosť.

Mohlo by sa zdať, že ide o novinku. Rovnako ako v mnohých iných odvetviach, prvé pokusy v tejto oblasti uskutočnili starí Číňania, ktorí vedia, že kompresia-stlačenie môže zmierniť príznaky krátkozrakosti. V modernej histórií, prvú kompresiu uskutočnila ortokeratologička J.B.E. Kaltová v roku 1888. Zlepšenie účinnosti tejto metódy ide ruka v ruke s rozvojom zariadenia, ktoré zobrazuje topografiu predného segmentu oka.

Čo sa týka účinku expozície, ortokeratologické šošovky zahŕňajú niekoľko faktorov. Stenčujú rohovku, zmenšujú hĺbku prednej komory, sploštenie a zakrivenie rohovky. Štúdie vysvetľujú účinok ortokeratológie zmenou hrúbky epitelu. Epitel rohovky je v strede tenší a v strednej periférii hrubší, v dôsledku pozitívneho tlaku v hornej časti šošovky a rohovky a negatívneho tlaku slzného jazierka. Po prvej noci s použitím týchto kontaktných šošoviek, korigovaných 10% myopie a refrakcie sa ustáli po 10 nociach. Nočné použitie je v celku bezpečné, vedľajšie účinky neboli spozorované.

Táto metóda sa rozšírila za posledných desať rokov. Súvisí to s vývojom nových materiálov s vyššou priepustnosťou, čo umožňuje nosenie šošoviek počas spánku. V niektorých krajinách boli založené spoločnosti, aby sa zaoberali touto otázkou. Ortokeratológia je populárna najmä vo Veľkej Británii, Amerike, Francúzsku, Číne a Japonsku.