Tupozrakosť je ochorenie oka, ktoré si zväčša spájame s deťmi a vybaví sa nám pri nich okluzor, ktorý drobcovi prekrýva jedno očko. Amblyopia, ako sa tejto očnej vade odborne hovorí, však nie je len diagnózou detí.

lenive oko

Amblyopia je očné ochorenie, pri ktorom človek stráca hĺbkové videnie. Jeho oči spolu “nespolupracujú”, jednoducho nie sú schopné sledovať rovnaký bod v priestore. Mozog preto jeden z obrazov zámerne ignoruje a človek tak nedokáže vnímať priestor a predmety trojrozmerne. To spôsobuje ťažkosti najmä s orientáciou v priestore – pacient má problém odhadnúť vzdialenosti, pri chodení zakopáva – a nepriaznivo vplýva v podstate na všetky oblasti života.

Príčin, kvôli ktorým sa u človeka vyvinie tupozrakosť, je viacero. Občas sa rozvinie zo škúlenia, spôsobiť ho však dokáže aj šedý zákal alebo vysoký stupeň niektorej refrakčnej vady na jednom oku, či už ide o krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus.

Dá sa zbaviť amblyopie?

Tupozrakosť sa u väčšiny pacientov prejaví už v detstve a lekári ju odstraňujú formou ortoptických cvikov na posilnenie slabšieho oka. Tie musí pacient poctivo vykonávať a zároveň by mal nosiť aj naordinované dioptrické okuliare alebo očné šošovky. Deťom býva predpísaný aj spomínaný okluzor na silnejšom oku, ktorého cieľom je prinútiť slabšie oko viac pracovať, dospelí sa mu však z estetických dôvodov vyhýbajú.

Aj preto býva odstránenie tupozrakosti v dospelosti problém a jej náprava je u dospelého človeka prakticky nemožná. Jedním z mála prípadov, kedy sa podarilo prejavy tupozrakosti v zrelom veku skrotiť, je americká neurologička Susan R. Barryová. Tá špeciálnymi cvikmi vo veku 48 rokov docielila korekciu svojej očnej vady. Odvtedy sa snaží podobným spôsobom pomáhať aj ďalším pacientom, pre medicínu však zostáva prekvapujúcou výnimkou.

Barryovej zraková terapia

Nie je jasné, či za vyliečením Barryovej sú očné cviky alebo korekciu jej tupozrakosti spôsobili iné zmeny v organizme či vonkajšie vplyvy. Barryová však dlhodobo skúšala zrakovú terapiu, ktorá sa sústredila napríklad na ceruzkovú jogu alebo liečbu syndrómu počítačového videnia. Ako sama tvrdí, najdôležitejšia je jediná vec – vytrvalosť. Ako neurologičku ju v liečbe a dodržiavaní cvičení podporovala aj prirodzená vedecká zvedavosť, aký vplyv terapia na jej oči bude mať.

Jej prípad je motiváciou ďalších pacientov, u ktorých sa po mesiacoch trpezlivosti a precíznosti tiež prejavili čiastočné zlepšenia tupozrakosti. A hoci okrem jej prípadu k úplnému vyliečeniu nikdy nedošlo, disciplína pacientov je to najväčšie ponaučenie, ktoré si môžete vziať. Ak na sebe spozorujete príznaky amblyopie, neodkladajte návštevu očného lekára. Ochorenie síce nevylieči, ale vďaka jeho včasnej diagnostike sa podobne ako Barryová môžete pokúsiť o zmiernenie prejavov tupozrakosti. Zrak máte iba jeden a určite stojí za to udržať jeho kondíciu.

Sponzorovaný článok