Mnohí z nás trávia pri počítači a televízii denne niekoľko hodín. Pred obrazovkou či monitorom začínajú byť naše oči často unavené. Je to spôsobené predovšetkým nedostatočným zvlhčovaním povrchu očí žmurkaním, ktoré pri tejto činnosti nie je až tak časté. Nositelia kontaktných šošoviek môžu túto únavu vnímať intenzívnejšie, a preto je dobré sa už pri výbere šošoviek orientovať na také, ktoré riziká nepríjemných pocitov pri práci s počítačom rovno odstrána alebo minimalizujú.

ako vybrat tie spravne kontaktne sosovky pre pracu pri pocitaci

Očné viečka sú cez deň neustále v pohybe. V priemere žmurkne počas dňa človek asi 11 000 krát. Ak sa na to pozrieme z pohľadu jedného roka, zvládnu naše viečka počas jediného roka ubehnúť neskutočných 42 km¹! Bez toho aby sme si to uvedomovali, prirodzený pohyb viečok, ktorý zaisťuje vďaka slznému filmu dostatočné zvlhčenie celého povrchu oka, je pri určitých činnostiach obmedzovaný. Napríklad pri práci na počítači mrkáme priemerne 5 krát menej často ako normálne, čo oči unavuje. Na správne zvlhčovanie očí nepôsobia dobre ani klimatizované a vykurované priestory. Výsledkom je potom pocit unavených očí, nepohodlie a suchosť. Navyše ak nosíte kontaktné šošovky, môžu byť tieto pocity unavených očí častejšie a intenzívnejšie. Správnym výberom kontaktných šošoviek môžete ale tieto nepríjemné pocity minimalizovať alebo dokonca odstrániť. Dôležitú úlohu potom zohráva povrch kontaktných šošoviek, a to najmä hladkosť ich povrchu.

Kontaktné šošovky na opakované použitie, ako sú napríklad ACUVUE ® OASYS ®, obsahujú zvlhčujúcu zložku už priamo v samom materiály šošovky. Vďaka modernej technológii HYDRACLEAR ® PLUS je tak minimalizované trenie očných viečok pri pohybe po povrchu nasadených kontaktných šošoviek - môžu po nich jednoducho a ľahko kĺzať a nespôsobujú tak žiadne nepríjemné pocity podráždenia. Kontaktné šošovky ACUVUE ® OASYS ® sú maximálne ohybné, priedušné, majú ultra hladký povrch a ich nosenie tak nesprevádzajú nepríjemné pocity, nepohodlie ani únava očí². Vzhľadom k tomu, že dokážu zaistiť pocit pohodlných očí aj pri celodennej práci s počítačom, budete sa s nimi cítiť dobre aj v akýchkoľvek iných každodenných situáciách.

So šošovkami ACUVUE ® OASYS ® zabudnete, že máte šošovky vôbec nasadené, budete sa cítiť pohodlne od rána až do večera nech už robíte čokoľvek.

V starostlivosti o šošovky je ale tiež dôležité pravidelná kontrola u očného odborníka - kontaktológa, ktorý môže nájsť príčinu nepríjemným pocitov počas nosenia a tie potom výberom správneho typu kontaktných šošoviek eliminovať. Pri nosení kontaktných šošoviek odborníci odporúčajú na očné prehliadky chodiť pravidelne 1 krát za pol roka.

  1. Sulley A. What's the best contact lens for my patient? – An interview with Professor Noel Brennan. Optician 2011, 241; 6292: 30-34
  2. JJVC Data on File 2010. Maskovaná, bilaterální, randomizovaná studie s paralelními skupinami pravidelných nositelů kontaktních čoček. Výsledky po 1 týdnu denního nošení. 79 % nositelů ACUVUE® OASYS® uvedlo, že ani jednou nepocítilo/jen velmi zřídka pocítilo únavu očí. 71 % nositelů souhlasilo s tím, že ACUVUE® OASYS® jsou vynikající/velmi dobré v ochraně očí proti únavě v průběhu celého dne. 62 % uvedlo, že tyto čočky jim dodávají pocit zvlhčených očí po celý den. 71 % uvedlo, že s čočkami ACUVUE® OASYS® jsou jejich oči bilé a jasné po celý den. N=171.

Sponzor článku: Johnson & Johnson Vision Care, Acuvue.sk