LETO JE TU - Chystáte sa na Bicykel? Alebo na korčule? Nemusíte byť práve olympionik, ale jednoducho si len radi občas zašportujete. Konieckoncov cykloturistika, behanie, fitness, a ďalšie rôzne druhy športu sú v dnešnej dobe považované za nevyhnutnú súčasť zdravého životného štýlu. Ak ale potrebujete korekciu zraku a ste zvyknutí nosiť okuliare, narážate pri takýchto aktivitách na rad obmedzení a tak možno okuliare pri týchto príležitostiach odkladáte.

sport a kontaktne sosovky

Čo treba vyskúšať ? Kontaktné šošovky. Ale prečo vlastne?

Mnoho ľudí volí kontaktné šošovky práve pre svoje športové aktivity. Kontaktné šošovky totiž nielen korigujú dioptrickú chybu, ale majú ďalšie výhody. V porovnaní s okuliarmi rozširujú zorné pole a zlepšujú periférne videnie. Aj pri rýchlych pohyboch, poskočeniach alebo nárazoch perfektne sedia a nepadajú z tváre.

A práve cyklistika je jedným z takýchto športov. Kontaktné šošovky môžeme bez problémov nosiť pod ďalšími ochrannými pomôckami, ktoré pri športovaní potrebujeme - ako sú cyklistické či iné ochranné helmy. Kontaktné šošovky sa tiež nezahmlievajú tak ako okuliare a nezostávajú na nich kvapky vody - ak 'nedaj bože' nám začne napríklad na túre pršať. Rad cyklistov sa každoročne trápi, či si za slnečného dňa zobrať slnečné okuliare a kompromitovať svoje dobré videnie na diaľku alebo zostať u diptrických okuliarov ale celý deň žmúriť oči pri pohľade do slniečka. Pre tých, ktorí sa s podobným 'problémom' niekedy stretli, môžu byť ideálnym riešením práve kontaktné šošovky.

Kontaktné šošovky môžeme ľahko nosiť pod slnečnými okuliarmi - nemusíme sa tak obmedzovať pri výbere slnečných okuliarov a vybrať si presne taký dizajn, aký nám vyhovuje. Niektoré kontaktné šošovky, ako šošovky ACUVUE ® navyše obsahujú UV filter a poskytujú tak vašim očiam dodatočnú ochranu pred UV žiarením .*

A aké kontaktné šošovky teda zvoliť? A čo musím urobiť pre to, aby som šošovky mohol/a začať nosiť?

Najmä ak začínate s nosením kontaktných šošoviek, možno si nie ste zatiaľ istí, či ich budete chcieť naozaj nosiť každý deň alebo pravidelne. Práve pre vás môžu byť tou pravou voľbou jednodňové kontaktné šošovky. Najmä ak nenosíte šošovky každý deň, nechcete sa každý deň starať o ich čistenie alebo trpíte alergiami, jednodenné kontaktné šošovky vám dávajú tú pravú slobodu. Vyhodíte ich vždy večer a ráno nasadíte úplne nové. Nemôžu sa na nich vytvoriť usadeniny, ktoré vznikajú pri niekoľkodňovom nosení, a nie je potrebné ich čistiť. Mnoho očných odborníkov i nositeľov šošoviek odporúča jednodenné kontaktné šošovky ako najzdravší a najpohodlnejší spôsob nosenia. Nie je potrebná žiadna ďalšia starostlivosť, čistenie a starostí s puzdrami ani ďalšie výdavky za roztoky. Rovnako ako ďalšie kontaktné šošovky ACUVUE ® aj jednodenné šošovky ako napr. 1 • DAY ACUVUE ® TruEye ™ sa veľmi ľahko nasadzujú a dávajú dole. Milióny ľudí na celom svete to tak robia každý deň - prečo nie aj Vy?

Kontaktné šošovky ACUVUE ® majú aj ďalšie výhody, ako napríklad technológie, ktoré zaručujú vysoký komfort nosenia po celý deň, vďaka tomu, že materiál šošovky udržuje vysokú vlhkosť, je hebký a pre oko príjemný po celú dobu nosenia. Ak sa zaujímate o kontaktné šošovky, je vhodné sa tiež zamyslieť nad materiálom šošoviek, ktoré si vyberiete. Možno už ste počuli o moderných silikón-hydrogélových materiáloch, z ktorých sa v podstate všetky nové kontaktné šošovky vyrábajú. Dobrou správou je, že aj jednodňové šošovky sú teraz k dispozícii zo silikón-hydrogélového materiálu, ktorý zaručuje úplne dostatočný prísun kyslíka pre rohovku oka. Rohovka je totiž jedinou časťou ľudského oka, ktoré nie je kyslíkom zásobovaná z krvného riečišťa. Potrebuje mať preto neprerušený prísun kyslíka priamo z ovzdušia.

Vyskúšanie kontaktných šošoviek je možné u niektorých očných lekárov alebo priamo v očných optikách.

Premýšľate o kontaktných šošovkách? Keď sa rozhodnete vyskúšať kontaktné šošovky, navštívte očného odborníka - kontaktológa - a požiadajte ho o prvé vyskúšanie šošoviek. Kontaktológ Vám nielen pomôže s výberom vhodných kontaktných šošoviek pre Vaše individuálne potreby a fyziológiu oka, ale Vám tiež ukáže, ako so šošovkami zaobchádzať (ako ich nasadiť a vybrať) a vysvetlí princípy starostlivosti o vaše šošovky. Samozrejme vám tiež zmeria zrak a poradí optimálne riešenie pri výbere kontaktných šošoviek. Pri prvej konzultácii dostanete aj na niekoľko dní skúšobné šošovky, aby ste si ten nový pocit a slobodu, ktorú kontaktné šošovky prinášajú, vyskúšali.

Špecialistu na kontaktné šošovky - kontaktológa - môžete nájsť ako v radoch očných lekárov, tak medzi optometristami v očných optikách. S výberom očného špecialistu Vám môže pomôcť napríklad webový lokátor 'Nájsť očného špecialistu' na webových stránkach www.acuvue.sk.

Chceli by ste sa o kontaktných šošovkách dozvedieť viac? Na www.acuvue.sk nájdete množstvo všeobecných informácií o kontaktných šošovkách vrátane viac informácií o očných alergiách, tipoch na cestovanie, líčenie, alebo napríklad pre prácu pri počítači.

* Kontaktné šošovky s UV filtrom nenahrádzajú slnečné okuliare s UV filtrom, pretože nezakrývajú celé oko a jeho okolie.

Sponzor článku: Johnson & Johnson Vision Care