Nosíte už kontaktné šošovky? A stalo sa vám niekedy, aby ste si v nich počas dňa zdriemli alebo dokonca spali cez noc? Nie ste sami, v kontaktných šošovkách spí viac ľudí, než si myslíte. Zo štúdie o používaní kontaktných šošoviek a návykoch o ich používaní1 vyplýva, že v kontaktných šošovkách vedome spí alebo si v nich zdriemne až 46% používateľov. Jedná sa teda takmer o každého druhého nositeľa kontaktných šošoviek.

je mozne prespavat v kontaktnych sosovkach

Pokiaľ by používateľ prespával v šošovkách, ktoré na to vhodné nie sú, vystavuje sa riziku vzniku infekcie očí, zápalov či iných očných ochorení. V súčasnej dobe sú vďaka vyspelým technológiám ponuke kontaktné šošovky určené pre nepretržité nosenie, v ktorých je možné spať bez obáv.

Nepretržité nosenie znamená, že šošovky je možné nosiť nasadené po celý mesiac a nemusíte ich z oka vôbec vybrať. Každý ďalší mesiac používate nový pár šošoviek určených na nepretržité nosenie. Pri nepretržitom nosení odpadne starosť s čistením a uchovávaním šošoviek v roztoku i opätovné nasádzanie šošoviek každé ráno. Tieto výhody ocenia predovšetkým ľudia, ktorí často cestujú či zastávajú špeciálne profesie (zdravotný personál, hasiči, pracovníci v doprave) s náročným pracovným režimom. Vhodným riešením sú tiež pre matky na materskej dovolenke, ktoré sa musia prispôsobiť častému nočnému vstávaniu. Šošovky určené na kontinuálne nosenie poskytujú maximálnu slobodu a flexibilitu. Používatelia v nich môžu bez obáv pracovať, športovať, baviť sa a dokonca i spať.

Aké šošovky pre nepretržité nosenie si vybrať?

Silikón-hydrogélové kontaktné šošovky AIR OPTIX® NIGHT&DAY® AQUA boli schválené podľa normy CE pre nepretržité nosenie až 30 dní a nocí2. Je možné ich však používať aj štandardným režimom – ráno nasadiť a večer vybrať. Sú určené na korekciu krátkozrakosti i ďalekozrakosti a používateľ môže tieto kontaktné šošovky používať celý mesiac bez toho, aby ich musel z oka vybrať. Vďaka najvyššej priepustnosti pre kyslík zo všetkých dostupných mäkkých kontaktných šošoviek3 predstavujú šošovky AIR OPTIX® NIGHT&DAY® AQUA zdravú voľbu pre nositeľov kontaktných šošoviek.

Kontaktné šošovky AIR OPTIX® NIGHT&DAY® AQUA sú vyrobené unikátnou TriComfort® technológiou pre zdravý a prirodzený pocit pohodlia pri nosení po celý deň, po celú dobu používania. Zvlhčujúce zložky pomáhajú minimalizovať stupeň dehydratácie šošovky pre celodenný komfort. Plazmou zušľachtený povrch zabezpečuje odolnosť voči usadeninám lepšie, než iné silikón-hydrogélové šošovky, čo prispieva k zdravému a pohodlnému noseniu4. Vysoká priepustnosť pre kyslík umožňuje prechod kyslíka šošovkou – pre biele a zdravo vyzerajúce oči i na konci vášho dlhého náročného dňa.

Výber vhodných kontaktných šošoviek a režim nepretržitého nosenia je vždy nutné konzultovať s očným lekárom alebo optometristom.

  1. Štúdia zaoberajúca sa používaním kontaktných šošoviek a návyky pri nosení, Nemecko, Veľká Británia, Francia, Taliansko, Fínsko, Dánsko, N=1800 používateľov, Jún 2010, Novartis Ciba Vision
  2. Nepretržité nosenie 30 dní a nocí nemusí byť vhodné pre každého používateľa, treba konzultovať s očným špecialistom.
  3. Na základe merania in vitro profilov hrúbky nenosených šošoviek; CIBA VISION data on file, 2008, 2010
  4. Nash W, Gabriel M, Mowrey-McKee M. Porovnanie rôznych silikón-hydrogélových kontaktných šošoviek; ukladanie lipidov a proteínov v dôsledku denného nosenia. Optom Vis Sci. 2010;87:E-abstract 105110

Sponzor článku: Alcon Vision Care, Novartis, s.r.o.