Svoju pokožku už viete chrániť. Teraz je potrebné začať myslieť aj na svoje oči. Väčšina z nás už vie, že je dôležité chrániť svoju pokožku pred pôsobením UV lúčov. Ošetrujeme sa hydratačnými krémami s ochranným filtrom a používame opaľovacie krémy s vysokým UV faktorom. Vedeli ste, že čo platí pre pokožku, platí aj pre oči? UV žiarenie je pre oči rovnako nebezpečné a môže mať za následok nielen krátkodobé ťažkosti, ale aj nevratné poškodenie a očné ochorenia.

Pri krátkodobom vystavení UV žiareniu môžu vaše oči vykazovať zvýšenú citlivosť sprevádzanú podráždením, sčervenaním, bolesťou, slzením či svetloplachosťou. Dlhodobé vplyvy UV žiarenia sú bohužiaľ oveľa závažnejšie. Viac o škodlivom účinku UV žiarenia sa dozviete TU.

Kontaktné šošovky ACUVUE®, ak sú nosené spolu s kvalitnými slnečnými okuliarmi alebo napríklad klobúkom alebo šiltovkou, poskytujú maximálnu ochranu proti škodlivým UV lúčom a znižujú tak riziko nástupu radu potenciálnych očných problémov. Pri akejkoľvek vonkajšej aktivite sú potom vaše oči v bezpečí, nech už ste kdekoľvek.

UV žiarenie nevidíme, ale jeho lúče sú všade okolo nás.

uv ziarednieVplyv prostredia na intenzitu UV žiarenia1

UV žiarenie rozhodne nie je problémom iba letných mesiacov, jeho škodlivé účinky nám hrozia po celý rok. Napríklad v zime môže byť jeho pôsobenie až stonásobne intenzívnejšie v dôsledku odrazu lúčov od snehovej pokrývky. Väčšina z nás netuší, že naše oči sú v tunajších zemepisných šírkach vystavené UV žiareniu najviac v ranných a neskorších popoludňajších hodinách, keď je slnko na oblohe relatívne nízko. Nie na poludnie, keď sa zdá byť žiarenie najintenzívnejšie.

ACUVUE® ako jediná značka na trhu ponúka kontaktné šošovky, ktoré blokujú viac než 98% UVB a viac ako 85% UVA lúčov u všetkých typov šošoviek.2

Táto intenzívna ochrana, ktorú ponúkajú všetky produkty ACUVUE®, je dôležitá aj v prípade, že nosíte slnečné okuliare bežného tvaru a veľkosti. Tie poskytujú len čiastočnú ochranu. Periférne UV lúče totiž nemôžu prenikať do oka zo strán, zdola či zhora okolo rámov a poškodiť ho.3 Zložka blokujúca UV žiarenie v šošovkách ACUVUE® je zabudovaná priamo v materiály kontaktnej šošovky. Každodenné nosenie kontaktných šošoviek s UV filtrom znamená tiež dodatočnú ochranu vašich očí aj počas oblačných dní, kedy je nosenie slnečných okuliarov nevhodné.

  1. INTERSUN, The Global UV Project, A Guide and Compendium, Radiation and Environmental Health Unit; Protection of the Human Environment, World Health Organization, Geneva, 2003. http://www.who.int/uv/en/
  2. Kontaktné šošovky s UV filtrom nenahradzujú slnečné okuliare s UV filtrom, pretože nezakrývajú celé oko a jeho okolie.
  3. Kwok LS, Daszynski DC, Kuznetsov VA, Pham T, Ho A, Coroneo MT. Peripheral light-focussing as a potential mechanism for phakic dysphotopsia and lens phototoxicity. Ophthalmic Physiol Opt 2004;24(2):119-29.

Sponzor článku: Johnson & Johnson Vision Care