Očné alergie nemusia nutne znamenať, že musíte prestať nosiť kontaktné šošovky. Kontaktné šošovky môžu v mnohých prípadoch nosiť aj alergici a to dokonca aj počas svojej peľovej sezóny. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel.

alergie a jednodenne kontaktne sosovky

Kontaktné šošovky na jedno použitie sú zdravou voľbou pre mnoho alergikov

Pre mnoho ľudí predstavujú účinný spôsob zvládania príznakov očných alergií. Na viacdenných kontaktných šošovkách sa môžu v priebehu ich používania usadzovať neviditeľné alergény, ako sú pele alebo spóry plesní. Tie potom môžu v oku alergika vyvolávať podráždenie. Alergiou podráždeným očiam neprospievajú ani konzervačné a dezinfekčné látky obsiahnuté v čistiacich roztokoch na ošetrovanie a uchovávanie kontaktných šošoviek.

Používanie jednodňových kontaktných šošoviek (po použití sa na konci dňa vyhadzujú) limituje nielen povrchové hromadenie dráždivých alergénov, ale tiež nevyžadujú použitie čistiacich roztokov. Po použití šošovky jednoducho vyhodíte a ďalší deň použijete nový pár. Najjednoduchším riešením teda pre alergikov býva prechod na jednodňové kontaktné šošovky, ako sú napríklad 1-DAY ACUVUE® TruEye® alebo 1-DAY ACUVUE® MOIST®. ;Do kontaktu s povrchom oka sa tak každý deň dostanú iba zaručene nové, čisté šošovky. Navyše je používanie jednodenných šošoviek pohodlnejšie a časovo menej náročné ako používanie šošoviek viacdenných - nie je treba každý deň čistiť a starať sa o ich uchovávanie.

Kontaktné šošovky zároveň umožňujú nosenie bežných slnečných okuliarov, ktoré oči tiež čiastočne ochránia pred náletmi alergénov vo vonkajšom prostredí. Jednodňové kontaktné šošovky ACUVUE® vám navyše poskytujú aj dodatočnú ochranu proti UV žiareniu, ktoré k očiam bežne preniká aj zo strán, okolo obrúčok slnečných okuliarov.* Vďaka moderným technológiám, ako je technológia LACREON®, sú šošovky ACUVUE® stále krásne vlhké a pomáhajú udržiavať slzný film na rohovke stabilný v celom priebehu ich nosenia. Šošovky tak zostávajú pohodlné po celý deň.**

Ďalšie informácie sa dozviete na webovej stránke venovanej špecifickej problematike alergií a noseniu kontaktných šošoviek. S výberom vhodného druhu kontaktných šošoviek pre vaše potreby vám poradí váš očný lekár alebo očný odborník v očnej optike alebo aplikačnom stredisku.

* Kontaktné šošovky s UV filtrom nenahrádzajú slnečné okuliare s UV filtrom, pretože nezakrývajú celé oko a jeho okolie.
** Veys J and Meyler J. Do new daily disposable lenses improve patient comfort?Optician, 2006; 6046 (231): 34-36.
*** Kontaktné šošovky sú zdravotníckou pomôckou a vyžadujú odbornú aplikáciu. Môžu byť poskytnuté len na základe očného vyšetrenia s aplikáciou, na ktoré sa môže vzťahovať poplatok.

Sponzor článku: Johnson & Johnson Vision Care